Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 22 Studeni 2020 15:44

Preminuo Mustafa Nadarević

Napisao/la 

Musatafa Nadarević poznati bh. glumac preminuo je nakon duge borbe s teškom bolešću u 77. godini Vijest o njegovoj smrti potvrdio je glumac Moamer Kasumović za portal Radiosarajevo.ba. 

Dijagnosticiran mu je bio karcinom pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine. Iako je živio i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći dio života proveo je u Zagrebu. 

Kazališnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u tom gradu. Najprije je velike uloge dobio u domaćem pozorištu – Bogdan u "Hvarkinji", Pomet u "Dundi Maroju", Miletić u "Ostavci", Leon u "Gospodi Glembajevima" . Njegov talenat ubrzo su prepoznali strani režiseri pa je dobio glavnu ulogu u predstavi "Lorenzacco". Osim toga glumio je Sirana, Figara i M.P. Marfija u velikim predstavama. Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama. 

Kao redatelj je debitirao 1992. godine s predstavom "Let iznad kukavičjeg gnjezda", a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, "Zabune" Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh, "Hasanaginica" Milana Ogrizovića u Hrvatskom narodnom kazalištu i Narodnom Pozorištu u Sarajevu.