Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 09 Prosinac 2020 11:23

Vrgorac pod vodom: Evakuirani ljudi iz nekoliko kuća

Napisao/la 
Toni Veber / HRT Toni Veber / HRT

Zbog nevremena praćenog obilnom kišom koje je sinoć ponovno zahvatilo Istru poplavile su mnoge rive i šetnice, a zatvorene su i neke prometnice, doznaje se u Stožeru civilne zaštite Istarske županije.

Tako je, zbog veće količine vode na kolniku, za sav je promet zatvorena dionica istarskog ipsilona Baderna-Višnjan u oba smjera, zatvorena je i državna cesta kroz Rovinjsko selo te nekoliko županijskih cesta. Interventne službe imale su pune ruke posla a materijalna šteta tek će se utvrditi.

- U Dračevcu se zbog obilne kiše stvorilo veliko jezero, ugrozilo je tri kuće na Poreštini, vatrogasci su imali pedesetak intervencija većinom na ispumpavanju vode dok je u tijeku intervencija nedaleko Momjana na Bujštini, na području sliva Dragonja, gdje je u tijeku spašavanje jedne osobe, okružene vodom, kazao je načelnik Stožera Dino Kozlevac te istaknuo da nasreću nema stradalih osoba.

Prema podacima istarskog meteo portala Istrameta, lokalno ima odrona, a neke ceste su pod vodom, bujičnih poplava ima na Rovinjštini, Poreštini te Bujštini gdje su zabilježeni i odroni, a poplavila je i Pazinska jama.

- Prema informacijama koje pristižu s naših meteoroloških postaja u noći je pala nova obilna kiša, a najviše bilježimo podno Učke gdje je ukupna suma dostigla 200 mm. No, ekstremne količine kiše u posljednja dva dana bilježimo i na ostatku područja, naveli su iz Istrameta te izdvojili: Kanfanar (152 mm), Pazin (122 mm), Poreč i Vodnjan (85 mm), Labin (76 mm) i Rovinj (72 mm).

Vodostaji istarskih rijeka postupno rastu, a prema podacima Hrvatskih voda Mirna je na Ponte Portonu na 544 cm, što je u zoni izvanrednih mjera obrane od poplava.

Zbog obilne kiše dogodio se i nezapamćen potop na vrgoračkom području. Pod vodom su ceste, ugrožene su i kuće. U selu Kokorići odsječeno je 50-ak mještana.

Snijeg moguć i u nizinama

Prema jučerašnjoj vremenskoj prognozi, u većini krajeva danas će biti vjetrovito, uz oborine, pri čemu snijeg, osim u gorju, posebice Gorskoga kotara, povremeno može padati i u nekim nizinama, osobito središnje Hrvatske. Na Jadranu će biti i lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom. Sunčanih razdoblja rijetko gdje i malo, uglavnom na sjevernom Jadranu poslijepodne.

Linije u prekidu

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su, u Šibenskom okružju - brodska linija Vodice - Šepurine - Prvić Luka - Zlarin - Šibenik, s polaskom iz luke Vodice u 04:45 sati, otkazana, u Splitskom okružju: katamaranske linije Ubli - V. Luka - Hvar - Split u prekidu, Jelsa - Bol - Split u prekidu, Vis - Split u prekidu i trajektna linija a relaciji Ubli - V. Luka. Trajekt će isploviti iz V luke u 06:15 po plovidbenom redu.

U Riječkom okružju u prekidu su: trajektna linija Brestova-Porozina, katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka, brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak i katamaranska linija Mali Lošinj-Cres-Rijeka, a u Dubrovačkom okružju brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ koja će u slučaju smirivanja vremena, isploviti u 10 sati s polaskom iz Dubrovnika.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, u Gorskom kotaru i Lici mjestimice pada snijeg. Magla smanjuje vidljivost ponegdje u unutrašnjosti. Zbog obilne kiše u pojedinim dijelovima zemlje moguća su zadržavanja veće količine vode na kolniku i otežan promet. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti te da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na pojedinim cestama u Gorskom kotaru.

Iz HAK-a podsjećaju da je Stožer civilne zaštite RH donio odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Odluka je stupila na snagu 1. prosinca, a traje do 15. prosinca.

HRT