Ispiši ovu stranicu
Subota, 05 Travanj 2014 06:51

Predstavljena knjiga "Čovjek i njegova sjena" dr. Ante Kovačevića

Napisao/la 
Predstavljena knjiga "Čovjek i njegova sjena" dr. Ante Kovačevića Predstavljena knjiga "Čovjek i njegova sjena" dr. Ante Kovačevića

Hrvatska udruga "Korijeni" u Ljubuškom je organizirala predstavljanje knjige dr. Ante Kovačevića "Čovjek i njegova sjena". Knjiga opisuje istinitu priču o nekadašnjem političkom zatvoreniku jugoslavenskog režima dr. Anti Kovačeviću i čovjeku koji ga je nadgledao kao tadašnji agent UDBA-e, Željku Kekiću. Recenzenti knjige „Čovjek i njegova sjena“ su mons. dr. sc. Vlado Košić, biskup sisački i prof. dr. sc. Zdravko Tomac.

Predstavljanje knjige počelo je pozdravnim riječima moderatorice ovog događaja mag. nov. Antonele Marinović, nakon čega je prikazan videoisječak priloga iz emisije HRT-a „Hrvatska uživo“ u kojem dr. Kovačević zajedno sa Željkom Kekićem, čovjekom koji ga je kao tajni agent UDBE-e za vrijeme komunističkog režima uhodio, progovaraju o nastanku knjige te potrebi lustracije u današnjem hrvatskom društvu.

Uvodnik u djelo "Čovjek i njegova sjena" pročitao je PR manager Tomislav Dugandžić, zatim su se nazočnima obratili novinar i komentator Hrvatskog tjednika Joško Čelan i general HV-a Željko Glasnović.  

Predsjednik Hrvatske udruge "Korijeni" Željko Koroman, u ime domaćina, pozdravio je okupljene te uputio riječi pohvale za ovo jedinstveno djelo koje govori o prijateljskom odnosu žrtve i progonitelja koji se nakon 30 godina upoznaju u poslijeratnoj Hrvatskoj.

Na kraju, prigodne riječi uputio je i sam autor dr. Anto Kovačević, istaknuvši zadovoljstvo zbog dolaska u Ljubuški i mogućnosti predstavljanja svog autorskog djela. Složivši se s riječima prethodnih predstavljača, Kovačević je dodao kako se ne smiju zaboraviti teške ljudske sudbine opečaćene komunističkim terorom, a o kojima on piše, kako bi oteo zaboravu njihovo herojstvo. Kovačević i njegov, na određeni način suautor, danas žive ideju pomirbe tragajući za istinom, bez osvete.

Naglasimo kako je istraživanje za ovu knjigu trajalo oko dvije i pol godine, a film u produkciji HRT-a na natjecanju u Amsterdamu bio je među tri najbolja dokumentarna filma.

Knjiga se trenutno promovira po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Bolji Ljubuški