Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 18 Svibanj 2014 06:03

FOTO: Velika proslava povodom sv. Paškala i stote obljetnice crkve u Vitini

Napisao/la 
FOTO: Velika proslava povodom sv. Paškala i stote obljetnice crkve u Vitini FOTO: Velika proslava povodom sv. Paškala i stote obljetnice crkve u Vitini

Župa Vitina jučer je proslavila svoga nebeskog zaštitnika sv. Paškala Bajlonskog i stotu obljetnicu izgradnje župne crkve. Ovoj jubilarnoj obljetnici prethodila je trodnevnica uz molitvu i svete mise.

Središnje misno slavlje počelo je procesijom kroz mjesto, potom je uslijedio misni obred koji je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko u koncelebraciji sa župnikom fra Željkom Grubišićem, župnim vikarom fra Petrom Ljubičićem i još nekolicinom svećenika.

Provincijal Šteko je ovom prigodom kazao kako izbor sv. Paškala za zaštitnika župe Vitina nije sasvim slučajan. Tadašnji mostarski biskup Paškal Buconjić odobrio je gradnju ove crkve i blagoslovio njezine temelje. Tako je u ime zahvalnosti i časti njemu za sve učinjeno, crkva dobila ime upravo po ovome svecu. Kako bi doživjela još stoljeća, župljani su pozvani da svjedoče vjeru u Boga i da im u životnom služenju kao primjer bude ponizni franjevački brat - sveti Paškal Bajlonski.

Bila je ovo prigoda za izvedbu prigodnog recitala o stotoj obljetnici izgradnje crkve, autora fra Ante Marića, kao i za zahvalu svima onima koji su se nesebično zalagali za gradnju i uljepšavanje crkve kroz sve ove godine.

Nakon misnog slavlja upriličen je kulturno-umjetnički program s nastupima kulturno-umjetničkih društava. Sudjelovali su: HKUD "Vrioštica" - Vitina, HKUD "Veljaci", HKUD "Sv. Marko" - Klobuk, Folklorna skupina Dječjeg svijeta " Veseli opančići" - Ljubuški, Klapa "Angelus"- Stolac i HKUD "Sv. Ante" - Humac.

Bolji Ljubuški/Foto - preuzeto sa vriostica.com

1 komentar