Ispiši ovu stranicu
Utorak, 09 Prosinac 2014 09:18

FOTO: U Ljubuškom održana tribina o celijakiji

Napisao/la 
FOTO: U Ljubuškom održana tribina o celijakiji FOTO: U Ljubuškom održana tribina o celijakiji

Udruga oboljelih od celijakije i osoba s invaliditetom "Kruh" u ponedjeljak je u Gradskoj vijećnici Ljubuški organizirala tribinu na temu "Celijakija - crijevna bolest". O ovoj temi govorila je dr. Milena Oreč iz Mostara, a nazočne je u ime organizatora pozdravila Ivana Vučić, predsjednica udruge "Kruh".

Celijakija je nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu. Posljedica je tipična glutenska enteropatija koja se manifestira kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane.

Tako je, ovom prigodom, dr. Oreč informirala nazočne o simptomima celijakije, dijagnozi, praćenju razvoja, o dozvoljenoj i zabranjenoj hrani te prevenciji ove bolesti.

Nakon izlaganja dr. Oreč, kratku prezentaciju na temu "Prioritetne oblasti" predstavila je Tatjana Kosak, predsjednica Koalicije UOSI ŽZH-e „Zajedno kroz život“.

Po završetku prezentacija, u ime udruge "Kruh" dr. Oreč dodijeljena je zahvalnica, dok je ravnatelju ljubuškog Centra za socijalni rad Jozi Barišiću, u ime Koalicije UOSI ŽZH-e „Zajedno kroz život“, dodijeljena knjiga "Akcioni planovi za ostvarivanje Strategije u oblasti invalidnosti FBiH".

Moderatorica tribine bila je Antonela Marinović, mag. nov., a pokrovitelj ovog događanja bila je Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar i Džajić Commerce d.o.o. Ljubuški.

Bolji Ljubuški/Foto: Tomislav Dugandžić