Ispiši ovu stranicu
Petak, 20 Veljača 2015 21:27

FOTO: Učenici SSŠ Ruđera Boškovića simulirali rad Međunarodnog kaznenog suda

Napisao/la 

Pet učenica Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića iz Ljubuškog sudjelovalo je u simulaciji rada Međunarodnog kaznenog suda u Osijeku.

Organizatori ovog projekta su udruga Otvorena Komunikacija iz Srbije, udruga Humanity in Action iz Bosne i Hercegovine i udruga HERMES iz Hrvatske. Projekt obuhvaća učenike različitih srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. U ovoj (zadnjoj u nizu) sesiji bilo je raspoređeno 30 učenika u tri simulacijske grupe: tužiteljstvo, obrana i suci – koji su uz stečeno znanje presudili simulirani slučaj.

Gdje smo bili? U Valpovu, pored Osijeka, Republika Hrvatska.

Kako dugo? 6 dana! Od 31.1. do 6.2. 2015. godine

Tko je sve bio? Marija Šiljeg, Antea Petrušić, Suzana Pavlović, Zdravka Boras,Dragana Tolj, te profesorica Marija Herceg.

Zašto smo išli tamo? Sudjelovali smo u projektu MICC (Model International Criminal Court)

Kakav je to projekt? To je zapravo Model Međunarodnog kaznenog suda u kojem sudjeluju učenici različitih srednjih škola iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine. U Valpovu je bila održana zadnja sesija, od ukupno 6.

Što smo tamo radili? Učili smo o ljudskim pravima, predrasudama i diskriminaciji, o zakonodavstvu, pravnom sustavu, ratnim zločinima, pozadini sukoba, povijesti. Svatko od nas bio je raspoređen u posebne grupe koje su se pripremale za finalni dio projekta – simulaciju suđenja za ratne zločine (slučajevi Flick, Erdemović, Bikindi). Zdravka i Suzana  su bile u ekipi tužiteljstva, Dragana je pripremala obranu, a Antea i Marija su bile sutkinje.

Kako nam je bilo? Nezaboravno! Upoznali smo mnogo novih prijatelja i prijateljica s drugačijim pozadinama s kojima smo ostali u kontaktu, razbili predrasude, prošli kroz dirljive iskustvene radionice te osobnim direktnim sudjelovanjem naučili puno više o sudskom procesu i radu Međunarodnog kaznenog suda, nego samo slušanjem ili čitanjem iz knjige.

 Srednja strukovna škola Ruđera Boškovića