Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 20 Svibanj 2015 14:05

FOTO: Osim nakita starog 3.200 godina, u selu Teskera pronađeni spomenici Turesa i Veranusa

Napisao/la 

U mjestu Stara Teskera (općina Ljubuški) prije nekoliko tjedana vođena su zaštitna arheološka iskopavanja, prilikom čega je pronađen spiralno-naočarasti privjesak od bronce koji predstavlja reper za datiranje ovog groba u razdoblje kasnog brončanog doba, tj. 1200. – 800. god. pr. Kr.

Naime, prilikom mehaničkih radova na svojoj parceli, na mikrolokaciji Brložine, mještanin sela Teskera Stipe Granić uočio je potencijalno arheološko nalazište te obavijestio arheološki Muzej na Humcu i Odjel za kulturu općine Ljubuški .

Nakon što se pristupilo terenskom istraživanju i iskopavanju, ustanovljeno je kako je riječ o prapovijesnom grobu s arhitekturom u obliku kamenog sanduka, s četiri bočne i jednom nadgrobnom pločom. U samoj zapuni groba pronađen je kostur pokojnika u zgrčenom položaju na lijevom boku, a sačuvane su bedrene i kosti nadlaktice te ulomak mandibule tj. čeljusti. Elementarnim pregledom kostiju može se utvrditi samo kako je riječ o odrasloj ženi, dok će radiokarbonska analiza dati znatno više podataka.

Kako je za Bolji Ljubuški potvrdio asistent na Odjelu za arheologiju Filozofskog fakulteta u Mostaru te savjetnik za kulturu općine Ljubuški Mirko Rašić, koji je vodio ovo iskapanje, pronađen je niz ulomaka autohtone prapovijesne keramike, unutar ali i u niveleti uokolo samog groba. Privjesak je, pak, pronađen pokraj kostiju noge pokojnika, a riječ je o ukrasu koji se ne javlja poslije 800. god. pr. Kr. Saznali smo i to kako je zbog tzv. položaja spavača, pronađeni grob iznimno malih dimenzija.

Pokretni arheološki materijal će nakon konzervacije biti dio arheološkog fundusa Muzeja na Humcu te dostupan za prezentaciju.

Na iskopavanju je sudjelovao i student arheologije Tomislav Mihalj te kustos zbirke Muzeja na Humcu fra Milan Jukić.

Fotografije ustupio čitatelj Goran Bezer

Svakako je vrijedno spomena i to kako pronalazak brončanog privjeska i prapovijesnog groba nije jedino arheološko nalazište u ljubuškom selu Teskera. Gore spomenuti Stipe Granić proteklih je godina pronašao dva spomenika – Turesa i Veranusa.

Spomenik Turesa

spomenik turesa

Dimenzije vis.151 x šir. 51 x deb. 25 cm.

Datacija: 1. st. po. Kr.

Spomenik pronađen na lokalitetu Blinja - Teskera. Danas se čuva u arheološkoj zbirci FSH. Tipološki pripada vojničkim stelama. Izrađen od kamena vapnenca. Spomenik se sastoji iz dva dijela, gornji dio ima oblik pročelja rimskog hrama, a donji se sastoji od natpisa. U edikuli u gornjem dijelu imamo prikaz konja i konjanika koji u lijevoj ruci drži ovalni štit a u desnoj visoko podignut mač. Na struku ima svezan remen koji pridržava korice mača. Ima kompletan oklop, par nazuvaka te kožnu kacigu. Konj stoji na niskom pedistalu. Konj je prikazan sa potpunom opremom. Taj prikaz flankiraju dva korintska stupa sa niskim bazama, na vrhu trokutasti zabat. Iz sačuvanog natpisa u donjem dijelu možemo zaključiti da se radi o nadgrobnom spomeniku konjanika prve kohorte brakaraugusta, koji je bio porijeklom Kelt.

Spomenik je podignut Turesu, Alburijevu sinu, ime se sastoji od jednočlane formule sa filijacijom. Tures je u vojsci proveo samo 7 godina, a preminuo je u dvadeset i petoj godini života. Skraćenice naposlijetku potvrđuju da se radi o spomeniku ranog principata. Nasljednici su mu dali podići ovaj spomenik.

Restitucija:

Tures Alburi / f(ilius) eq(ues) c(o)ho(rtis) I / Bracaraugus(tanorum) / ann(orum)  XXV stip(endiorum) VII / h(ic) s(itus) e(st) h(eredes) p(osuerunt).      

  

Spomenik Veranusa  

spomenik veranusa

Dimenzije vis. 222 x šir. 68 x deb. 25 cm

Datacija: 1. st. po. Kr.

Spomenik pronađen na lokalitetu Blinja - Teskera 1985. godine. Sada se čuva u arhološkoj zbirci FSH. Izrađen je od kamena vapnenca. Ovaj spomenik tipološki pripada vojničkim stelama. Na vrhu je zabat sa akroterijima i gorgonom u središtu, ispod zabata friz s prikazom oružja rimskog vojnika, a u edikuli nalazimo portret pokojnika te natpis kojeg flankiraju dva korintska stupa. U donjem dijelu isklesan je reljef konja i dva kasetona, s identičnim likovima, obučenim u orijentalnu odjeću. Riječ je o reduciranom prikazu vrata, najvjerojatnije sa prikazima zarobljenih orijentalaca. Iz sačuvanog natpisa možemo zaključiti da se radi o nadgrobnom spomeniku konjanika I kohorte brakaraugusta, koji je bio porijeklom Kelt. Spomenik se podiže Veranu, Katuronovom   sinu,   koji   ima   jednočlanu imensku formulu s filijacijom. Veran je proveo 18 godina u službi prve kohorte, a preminuo je u 38 godini života. Oporukom je obvezano podizanje ovog spomenika, spomenik podižu nasljednici dekurion Tiro i Krisp. Natpisno polje se sastoji od 8 redova slova.

Restitucija:

Veranus Caturonis / f(ilius) eq(ues) coh(ortis) I Bracaraugustanorum / turma Tironis ann(orum) / XXXIIX stipendiorum / XVIII h(ic) s(itus) e(st) t(estamento) f(ieri) i(ussit) / h(eredes) p(osuerunt) / Tiro dec(urio) et Crispus Caturonis.

Fotografije i podatke o spomenicima dostavio Mirko Rašić, asistent na Odjelu za arheologiju Filozofskog fakulteta u Mostaru te savjetnik za kulturu općine Ljubuški

Pripremila: Antonela Marinović / Bolji Ljubuški

1 komentar