Ispiši ovu stranicu
Petak, 02 Kolovoz 2019 18:12

Slatki recept slastičarke iz Ljubuškog: Napravite ukusnu mileram tortu s borovnicama

Napisao/la 

Na nedavnoj izložbi rukotvorina ljubuških rukotvoraca predstavila se i Irena Milićević, slastičarka iz Ljubuškog te specijalistica hrane i pića. Milićević, inače, radi kao slastičarka u jednom priznatom ugostiteljskom objektu, a za sebe voli reći kako je slastičarka modernog doba s obveznim naglaskom na tradicionalne recepture. Imala je priliku raditi i učiti od poznatih osoba u ovoj oblasti, a vrlo rado sudjeluje na raznim radionicama i stručnim osposobljavanjima. S čitateljima portala Bolji Ljubuški odlučila je podijeliti jedan "slatki recept" - kako napraviti uksunu mileram tortu s borovnicama. Pokušajte i javite nam rezultate! :)

Potrebni sastojci: 

Prhko tijesto: 230 g brašna,100 g šećera u prahu,1 prašak za pecivo, 1 vanilija šećer, 90 g maslaca i 1 jaje.

Postupak pripreme:

Od navedenih hladnih sastojaka zamijesiti prhko tijesto, brzo zamijesiti u mikseru sa spiralnim nastavcima i ohladiti ga zamotanog u prozirnoj foliji (15-ak minuta u hladnjaku). Razvaljati tijesto, prenijeti na kalup, na papirom obložen pleh postaviti tijesto.

Fil: 500 ml mlijeka, 80 g pudinga od vanilije, 250 g kristal šećera i 800 g milerama. Puding i šećer umutiti s malo mlijeka, ostatak mlijeka zakuhati do vrenja, dodati puding smjesu i zakuhati nekoliko minuta miješajući. U tu kuhanu puding kremu dodati mileram i umiješati pjenjačom da se sve ujedini. Za puniji okus dodati mahunu vanilije ili koristiti vanilija puding s chia sjemenkama. Tu kremu sipati u pripremljen kalup s tijestom, poravnati i peći 45 minuta na 170 stupnjeva. Ohladiti pa poredati borovnice po vrhu te staviti crveni preljev za torte slijedeći upute na vrećici. Borovnice se mogu staviti i prije pečenja, ali na ovaj način ostaju svježije i pune soka. Tortu poslužiti ohlađenu. 

torta

 Bolji Ljubuški