Ispiši ovu stranicu
Utorak, 17 Listopad 2023 07:57

Učiteljica Sandra Granić o Danima kruha: Najveća nagrada nam je radost i osmijeh na licu naše djece

Napisao/la 
Manifestacija Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježava se svake godine tijekom mjeseca listopada. I u Ljubuškom ovaj događaj već godinama podržavaju osnovnoškolci i srednjoškolci sa svojim učiteljima, nastavnicima, ali i roditeljima, kako bi u duhu zajedništva iskazali zahvalnost za sve plodove kojima smo tijekom godine bili podareni.
 
Očekivano, i ovogodišnja manifestacija privukla je velik broj građana koji nisu skrivali oduševljenje pomno ukrašenim štandovima, a bila je to prigoda da kupnjom proizvoda doniraju svoje dobrovoljne priloge.
Opis fotografije nije dostupan.
 
Bogat izložbeni štand
 
Među štandovima koji nam je posebno zapeo za oko je onaj za koji su bili zaslužni učenici i djelatnice Osnovne škole Tina Ujevića u Vitini. Jedna od učiteljica s kojom smo razgovarali o pripremi za ovaj događaj, Sandra Granić, kazala nam je kako su se svi maksimalno potrudili da svečanost protekne u najboljem redu, ali i da se istakne njezina zabavna i edukativna svrha.
Opis fotografije nije dostupan.
 
Granić je, naime, učiteljica 2. i 5. razreda PŠ Vojnići te je već dugi niz godina djelatnica škole u Vitini.
 
„Unazad desetak dana, skupa s ostalim učiteljicama iz PŠ Vojnići, Grab i Šipovača (Sonja Granić, Andrijana Bebek, Anđela Barbarić, vjeroučiteljica Ivana Bebek, Vikica Bebek, Ivana Vegar, Ivana Majić, Vesna Vukojević, Marija Zadro i Vesna Čičak) pripremala sam se za ovu manifestaciju. Djeca su također sudjelovala, njih 39. Kao i obično, roditelji su uvelike pomogli svojim donacijama (kolači, starine, povrće, voće, domaći alkohol, razne prerađevine, džemovi, sokovi i sl.). Bez njih ništa ne bi bilo izvedivo. Čak su i prijevoz osigurali, iz Vojnića Romilda Ćutuk, a iz Graba Antonija Hrstić. Zahvaljujem u ime svih kolegica koje su sudjelovale i našoj ravnateljici Korneliji Biško koja je bila otvorena za svaku suradnju, čak i financijsku podršku“, kazala nam je Granić, istaknuvši zadovoljstvo prikupljenim sredstvima namijenjenim u humanitarne svrhe.
Opis fotografije nije dostupan.
 
Na štandu je bilo zaista svega onoga što čini poveznicu s Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje – voća i povrća, začina, kolača, peciva, kruha ispod sača, pletiva, aranžmana od korubine…
 
„Pekli su se i hercegovački uštipci, za što je bio zaslužan Dražan Milićević i asistent Mario Pavlak. Također, izložili smo i stare predmete, kako bi se dočarao dašak vremena naših baka u ovo doba godine. Najveća nagrada nam je radost i osmijeh na licu naše djece, kao i ponos djece i nas samih na trud i rad te pripadnost mjestu koje puno toga može dati i pokazati“, istaknula je Granić.
Opis fotografije nije dostupan.
 
Na upit jesu li učenici dovoljno educirani o plodovima koje nam daje zemlja, naša hraniteljica, naša sugovornica kazala nam je kako učitelji s njima razgovaraju te ih svakodnevno uče, a povratna informacija je uglavnom da i nisu bili baš previše upoznati s onim što bi trebali znati.
 
Edukacija djece o siromaštvu u svijetu
 
Ovaj razgovor bio je prilika da se dotaknemo i siromaštva u svijetu, aktualne teme o kojoj se svakim danom sve više govori i piše. Upravo zato jako je važno probuditi svijest kod djece o siromaštvu.
Opis fotografije nije dostupan.
Opis fotografije nije dostupan.
„U vremenu smo kada su kontrasti između bogatih i siromašnih sve veći, a siromaštvo kao deficit materijalnih dobara sve češća je pojava. Zato im stalno govorimo da ne bacaju hranu i da se ne razbacuju. Međutim, Zapad nam nameće nekakve iskrivljene vrijednosti, koje kroz neki brzi rok stignu i kod nas. Onda se divimo bogatstvu, nemoralu… Mi kao učitelji zaista s njima puno pričamo i pokušavamo ih izvesti na pravi put, na ispravno razmišljanje, da cijene sve što imaju“, zaključila je Granić.
 
Piše: Antonela Marinović Musa